Recepty

Pečené hrušky se sýrem

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Jistě máte ještě v čerstvé paměti (a na jazyku!) můj fenomenální recept na hruškové čipsy. Anebo pamatujete na pečené hrušky s ořechy a medem…? Hmm… mňam mňam… no ano, hrušky prostě miluji! A protože teď mají sezónu, vymyslela jsem pro vás další zapékaný recept – tentokrát přidáme i slanou chuť. Jdeme na to!

Budete potřebovat:

  • 2 zralé, ale ne měkké hrušky
  • 100 g čerstvého kozího sýru (pokud nemáte rádi kozí sýr, nahraďte ho třeba sýrem brie nebo hermelínem)
  • 20 g piniových oříšků
  • 1 snítku rozmarýnu (nemusí být)
  • 2 lžíce medu
  • 30 g másla
  • půl skleničky vody
  • prkénko a nůž
  • malou lžičku
  • malou misku
  • pekáček vyložený pečicím papírem
  • hlubší pánev

Postup:

  1. Omyjte hrušky a podélně je rozpulte.
  2. Malou lžičkou odstraňte jádřince, tím uděláte malou jamku. Tam pak přijde náplň.
  3. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  4. S pomocí dospělého v hlubší pánvi na mírném plameni rozpusťte máslo a na něm opékejte hrušky slupkou dolů asi 10 minut (na velmi mírném plameni).
  5. Opatrně (pomůže dospělý) přendejte hrušky do pekáčku vyloženého pečicím papírem a slijte na ně máslo z pánve a přidejte půl skleničky vody. Pečte 10-15 minut.
  6. A teď náplň! V malé misce smíchejte čerstvý kozí sýr s piniovými oříšky a osolte.
  7. Vyndejte hrušky z trouby a naplňte jamky umíchanou náplní. Pokud nepoužíváte kozí sýr, sypněte pár piniových oříšků do každé jamky a přikryjte plátkem brie nebo hermelínu.
  8. Naberte lžičkou med a pokapejte hrušky po povrchu.
  9. Vraťte plech do trouby a pečte dalších 10 minut.
  10. Servírujte ještě teplé, ale pozor, ať se nespálíte!

P.S. Na talíř se k hruškám náramně hodí i kopeček zakysané smetany.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka kuchařka