Ahoj mlsouni!

Letím za vámi s druhým velikonočním receptem. Tentokrát spolu upečeme tradiční kváskový mazanec, který chutná hrozně podobně jako vánočka, ale má trochu jiný tvar – je totiž kulatý jako sluníčko! Věděly jste, že první recept na mazanec se objevil už v 15. století a že zatímco takoví čeledíni dostali jenom bochánek z kynutého těsta, mazanec pro návštěvy často zdobily rozinky a mandle? Pojďme si ho udělat, a s mandlemi ani rozinkami určitě šetřit nebudeme!

Budete potřebovat:

Na těsto
Na potření a posypání
  • 1 vejce
  • 80 g mandlových plátků

Postup:

  1. Na přípravu těsta rozinky zalejeme vařící vodou a necháme je asi na hodinu změknout.
  2. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo.
  3. V míse smícháme obě mouky se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidáme vejce, žloutky, máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně vypracujeme dohladka.
  4. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  5. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a vytvoříme kulatý bochánek o průměru asi 18 cm.
  6. Bochník naneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
  7. Bochánek potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
  8. Poprosíme rodiče, aby nám do středu bochníku ostrým nožem vytvořili ne příliš hluboký kříž.
  9. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 190°C.
  10. Mazanec necháme vychladnout a před podáváním můžeme ještě pocukrovat.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka