Recepty

Vafle s kurkumou

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Asi jste si všimli, že koření kurkuma se teď objevuje skoro ve všech mých receptech. Není to náhoda! Pro ty, co se mnou vaří už delší dobu to není žádná novinka. Pro nově příchozí si zopakujme, že kurkuma je indické koření, které má prokazatelně dobrý vliv na naše zdraví a jeho hlavní výhodou je, že působí protizánětlivě. A to chceme! Dneska si kurkumu přidáme do vaflí.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky (tady můžete zkoušet a experimentovat. Já například posledně použila mouku špaldovou, vy můžete použít i bezlepkovou mouku – funguje to stejně)
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • velkou špetku soli
  • 1 a ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky mleté skořice
  • velkou špetku mletého zázvoru (nemusí být, pokud nemáte)
  • špetku mletého kardamomu (také nemusí být, ale krásně vafle ovoní)
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 1 hrnek mléka (normálního nebo jakéhokoli rostlinného)
  • dvě mísy
  • metličku (nebo tyčový mixér s metličkou)
  • naběračka
  • vaflovač

Postup:

  1. V míse smíchejte sypké ingredience: mouku, prášek do pečiva, sůl, kurkumu, skořici, mletý zázvor a kardamom.
  2. V druhé míse smíchejte tekuté ingredience: vejce, olej, javorový sirup a mléko.
  3. Tekuté ingredience přelijte do mísy se sypkými ingrediencemi a pořádně promíchejte metličkou tak, aby se vše spojilo a směs byla hladká. Pokud máte tyčový mixér s metličkou, bude tento bod jednodušší. Jenom dejte pozor, ať máte dostatečně velkou mísu a s mixérem zacházejte opatrně, ať nic nelítá z mísy ven.
  4. Naběračkou nabírejte těsto a lijte opatrně do vaflovače (pomůže vám dospělý).
  5. Po vyndání z vaflovače nechte lehce zchladnout a servírujte. Nahoru můžete přidat čerstvé ovoce a jogurt, nebo cokoli, na co budete mít chuť. Tyhle vafličky jsou ale skvělé i samotné!

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka