Ahoj děti!

Už jste někdy slyšely o francouzském koláči quiche? Čte se to KIŠ, jako kdybyste se na někoho vytahovaly. Až tenhle skvělý koláč se špenátem a sýrem uděláte, tak k tomu budete mít i důvod, protože je vážně moc dobrej. Ale vy se nevytahujte, a radši se během vánočních prázdnin se všemi blízkými podělte!

Budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 180 g vychlazeného Jihočeského másla nakrájeného na kostky
  • ½ lžičky soli
  • 1-2 lžíce studené vody (pokud bude potřeba)

Na náplň:

  1. V míse rychle prsty zpracujeme mouku a kousky másla tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček. Pozor, je důležité těsto nepřepracovat.
  2. Přidáme sůl. Studenou vodu přidáme podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule, kterou dáme do fólie na hodinku odpočinout do chladu.
  3. Mezitím rozehřejeme troubu na 190 °C a připravíme si náplň. Spaříme listový špenát, aby zmenšil svůj objem, a necháme z něj vykapat vodu. Nakrájíme pažitku a rajčata. Oba sýry nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na menší kusy a v misce smícháme smetanu s vejci. Osolíme a opepříme.
  4. Vychlazené těsto vyválíme do tenké kulaté placky a vložíme jej do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Těsto propícháme po celé ploše vidličkou, vyložíme jej pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži, aby se těsto během pečení nenafouklo.
  5. Dáme předpéct na 10 minut do trouby. Poté pečící papír s fazolemi vyndáme a necháme těsto ještě 5-10 minut péct v troubě bez náplně. Předpečený koláč vyndáme, poklademe špenátem, pažitkou, rajčaty a polovinou sýra a zalijeme je vaječnou směsí. Vše svrchu posypeme druhou polovinou sýra a koláč vrátíme zpět do trouby na dalších 30-40 minut.

Koláč po upečení nechte vychladnout a pak už se do něj můžete pustit!

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše prasátko Pigy