Recepty

Vánoční recepty: Perníčky (bez lepku)

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Vánoce už jsou skoro tady a na Štědrý den bychom se určitě neobešli bez perníčků! Z perníkového těsta můžete vytvořit třeba hvězdičky, srdíčka, komety, rybičky, stromečky a spousta dalších tvarů! Také rádi stavíte perníkovou chaloupku se sněhovou polevou? Já to tak dělám každý rok a potom se do ní ráda zakousnu svými silnými zoubky. A letos jsem vymyslela zdravější verzi perníčků, bez lepku, což ocenil hlavně Klasáček! Tak šup, šup, nezapomeňte si zástěrky a jdeme na to!

Budete potřebovat:

  • 300 g bezlepkové mouky Nominal
  • vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 60 g tekutého medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1/2 čajové lžičky sody
  • 1/2 čajové lžičky rozdrcené sušené pomerančové kůry

Na bílou “malovací” polevu na zdobení

  • 140 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár kapek citrónové šťávy

Postup:

Do hrnce dáme máslo a med a necháme rozpustit. Směs odstavíme, mezitím do velké mísy Kuchtík přidáme bezlepkovou mouku, vejce, půl čajové lžičky sody, lžíci perníkového koření a půl lžičky sušené pomerančové kůry. Přidáme teplou směs z másla a medu a vše důkladně promícháme. Uhněteme těsto a necháme ho přes noc uležet v lednici. Další den těsto rozválíme do tloušťky 0,5 centimetru a vykrajujeme libovolné tvary. Troubu rozehřejeme na 170°C a perníčky pečeme 12-15 minut, podle výkonu trouby. Zatímco se perníčky pečou, rozšleháme vejce s kapkou vody. Touto směsí perníčky po vytažení z trouby potřeme, aby na nich posléze dobře držela poleva. Polevu připravíme tak, že v hrnci na velmi mírném ohni povaříme přesátý moučkový cukr. Odstavíme, po chvíli přidáme bílek a pár kapek citrónové šťávy a promícháme. Polevu umístíme do zdobítka a vychladlé perníčky ozdobíme.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka