Recepty

Pečené zelí

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Moji milí kuchaříčci, máte rádi zelí? A nemyslím jen to kyselé, které se jí k vepřu knedlu nebo ke kachně. Se zelím se dá totiž kouzlit i jinak, třeba ho přidat do čerstvých salátů nebo ho upéct. To druhé si zkusíme dneska!

Budete potřebovat:

  • malou hlávku zelí
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • pepř a sůl
  • majoránku (nemusí být)
  • bílý jogurt
  • lžičku dijonské hořčice
  • prkénko a velký nůž
  • plech vyložený pečicím papírem
  • 2 misky
  • mašlovačku
  • lis na česnek

Postup:

  1. Zapněte troubu a dejte ji předehřát na 180 stupňů.
  2. S pomocí dospělého nakrájejte zelí na kolečka – nebo spíš kola! Hlávku si přidržte košťálem na prkénku a krájejte z něj asi centimetrové plátky. I když se to nezdá, kolečka budou držet pohromadě.
  3. Kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem jedno vedle druhého. Neměly by být na sobě.
  4. Do misky nalijte trochu olivového oleje a v lisu do něj rozdrťte česnek. Zamíchejte.
  5. Mašlovačkou potřete směsí zelná kola. Osolte a opepřete, můžete i trochu posypat sušenou majoránkou.
  6. Dejte péct do trouby asi na 30 minut, dokud zelí nebude opečené. V půlce můžete opatrně zkusit kola otočit, ale pokud by se vám při otáčení rozsypávaly, není to nutné.
  7. Do druhé misky vyklopte bílý jogurt a vmíchejte malou lžičku dijonské hořčice, případně trošku osolte a opepřete. Dip pak podávejte spolu s pečeným zelím.
  8. Po vytažení z trouby můžete rovnou servírovat. Pochutnejte si na něm jenom tak, nebo použijte jako přílohu.

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka