Recepty

Pampelišková limonáda

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Pokud jste doteď z pampelišek pletli jen věnečky, je na čase seznámit vás s jejími dalšími přednostmi! Pampeliška je totiž tak trochu zázračná rostlinka. Její kořeny se dají usušit a uvařit z nich nápoj podobný kávě, který dělá dobře játrům, z listů se dá udělat salát nebo pesto a ze žlutých květů med anebo… limonáda! A tu si uděláme dnes. Honem si běžte květy nasbírat, dokud se neproměnily do bílého chmýří!

Budete potřebovat:

  • 4 velké hrsti pampeliškových květů
  • med
  • citronovou šťávu
  • hrnec
  • cedník
  • velký džbán

Postup:

  1. Nasbírejte pampeliškové květy (jenom ty žluté vršky). Ideálně na louce v přírodě nebo někde, kde víte, že na trávu, ve které roste, nebyl použitý žádný chemický postřik.
  2. Květy důkladně propláchněte pod proudem vody v cedníku. Pak je dejte do hrnce, zalijte čtyřmi hrnky vody a přiveďte k varu. Pak vypněte plotnu a nechte alespoň hodinu louhovat.
  3. Sceďte květy nad džbánem (tekutina půjde do džbánu, květy zůstanou v cedníku). Můžete je v limonádě i nechat, pokud chcete.
  4. Do džbánu dolijte vodu, jemně perlivá minerálka dodá příjemné bublinky.
  5. Dochuťte medem a citronovou šťávou. Přidávejte pomalu, ochutnávejte a pořádně míchejte. Pokud používáte čerstvé citrony, můžete do džbánu přihodit i pár koleček.
  6. Rozlijte do skleniček a sosejte.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka kuchařka