Recepty

Lívanečky s uzeným lososem a smetanovým krémem

Ahoj děti!

Vánoce jsou sice za námi, ale ještě nás čekají vesele silvestrovské oslavy, které si nedokážu představit bez dobroučkých jednohubek. Věděly jste, že jednohubky můžete nahradit i slanými lívanečky? Tyhle jsou tuze chutné, tak je pojďme vyzkoušet!

Na lívance budeme potřebovat:

Na smetanový krém:

Na ozdobu:

  • 100 g uzeného lososa
  • pár snítek kopru
  • pár kapek z citronu

Postup:

  1. Nejprve si připravte lívanečky. Do mísy si nasypte mouku, přidejte špetku cukru, sodu a kypřící prášek. Rozmíchejte a nalijte zhruba třetinu vlažného mléka.
  2. Vše rozmíchejte metličkou, směs přikryjte utěrkou a dejte ji na 10-15 minut kynout do tepla, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky.
  3. Poté přidejte sůl a vajíčko, rozmíchejte a začněte postupně po částech přidávat mléko a hladkou mouku. Po přidání mléka nebo hladké mouky vždy pečlivě rozmíchejte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto bez hrudek.
  4. Vzniklé těsto přikryjte a dejte kynout na teplé místo na dalších 10-20 minut. Než vám těsto nakyne, připravte si smetanový krém.
  5. Do misky dejte žervé a zakysanou smetanu.
  6. Okurku oloupejte a nastrouhejte. Vymačkejte z ní co nejvíce šťávy, tu slijte. Vymačkanou okurku přidejte k žervé.
  7. Najemno si nakrájejte kopr a nasypte do misky k ostatním surovinám. Osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Rozmíchejte do hladka a pokud je potřeba, ještě krém dochuťte.
  8. Po nakynutí těsta si rozpalte olejem vymazanou pánev. Lívance smažte cca 2 minuty z obou stran dozlatova.
  9. Uzeného lososa nakrájejte na menší kusy.
  10. Hotové lívanečky potřete smetanovým krémem, ozdobte kousky lososa, koprem a nakonec pokapejte citronovou šťávou.

Dobrou chuť!

_tip_

 

Vaše prasátko Pigy