Zprávička

Kachna Justýna na cestách: Zásada č. 4

Cestovatelská zásada číslo 4: NEBOJTE SE OCHUTNÁVAT NOVÁ JÍDLA!

Vážení malí cestovatelé,

ano, jsem tu oběd! Ééé, chci říci OPĚT! Já – vaše dnes už nejen domáctnostní kachna Justýna – odbornice na slovo vzatá. Dnešní zásadou budu malinko (jak se říká, haha) fušovat do řemesla veverce Laskonce. Poučím vás totiž o tom, jak je důležité, zajímavé a dobré ochutnávat během vašeho prázdninového putovaní nová exotická jídla.

Už vás vidím, jak před vámi v nějaké pěkné restauraci u moře čuník.. .óóó… nééé! Chci říct ČÍŠNÍK! Vidím, jak před vás položí talíř smažených kamarádů… ale nééé, co to píši! Kamarádi se nejedí, to dá rozum! Chci řict KALAMÁRŮ, tak je to správně. Zkrátka vidíte něco, co jste ještě nikdy předtím neviděli, krčíte nos a nechcete to jíst. A přitom ani nevíte, co je takový KALAMÁR zač a už vůbec nevíte, jak chutná.

A nebo na jídelním lístku čtete „choco“, myslíte si, že dostanete talíř čokolády a zatím před vámi přistanou malé sépie. Jsou to zkrátka pokrmy z různých hlavonožců, kterými se to v mořích a oceánech jen hemží. Radím vám, překonejte strach, nebo dokonce odpor, a ochutnejte je. Třeba si i potom řeknete, že to není nic pro vás, ale vždy je dobré rozšířit si kulinářské obroky… nééé, chci říct OBZORY!

V přímořských kuchyních nejsou výjimkou ani různé druhy mušlí. Například: ty větší oválné se jmenují Hlávky, ale nééé,  co se to děje, správně se jim říká SLÁVKY. Tamější rybáři je denně čerstvé dovážejí do místních obchodů a restaurací.

ALE! Přátelé, POZOR!

Pokud byste na vašem talíři našli mušli, která po uvaření zůstala zavřená, za žádnou cenu ji neotvírejte a nejezte! Nejspíš by vám z ní mohlo být špatně od žaludku. Ty krásně otevřené určitě ochutnejte! Stojí to za to! A můj tip: Nejlépe chutnají, když si je pokapete citrónem.
Dnešní zásadu skončím otázkou: Jestlipak víte, na jaká jídla jezdí turisté do České republiky?

Z dalekých krajin se loučí

Kaše machna Tlustýna….EHM?! Totiž chci říct: VAŠE KACHNA JUSTÝNA