Recepty

Jednoduchý třešňový kompot

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Letos se mi urodila taková spousta třešní, že je skoro nestíhám ani zpracovávat, a to jich má Pigy pořád plnou papulu, hihi. Pokud podobná situace panuje i u vás, přicházím na pomoc s jednoduchým receptem na skvělý a rychlý třešňový kompot.

Budete potřebovat:

  • ½ kila třešní
  • 60 ml vody
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • odpeckovávač třešní (pokud ho nemáte, bude příprava zdlouhavější, ale dá se to zvládnout i bez něj – v tom případě budete potřebovat prkénko a ostrý nožík)
  • rendlík s pokličkou
  • vařečku na míchání

Postup:

  1. Pečlivě třešně omyjte a nechte oschnout. Otrhejte stopky a vypeckujte pomocí odpeckovávače. Pokud ho nemáte, každou třešeň nožíkem rozkrojte napůl a pecku vyndejte.
  2. Třešně dejte do rendlíku a přidejte zbytek ingrediencí kromě vanilkového extraktu a dobře promíchejte.
  3. Rendlík přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a nechte směs ještě asi půl hodiny vařit. Kontrolujte a občas promíchejte. Kdyby se vám zdálo, že vody je příliš málo, malinko přilijte.
  4. Po 30 minutách sundejte rendlík z plotny a vmíchejte vanilkový extrakt. Nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  5. Jezte hned, nebo přendejte do uzavíratelné skleničky, kde vám vydrží asi týden. Ale pozor – v lednici se trošku „zdrcne“ – ztuhne.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka