Recepty

Jarní salátek z řeřichy s jahodami a fetou

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Je tu další díl ze seriálu „jarní zelenina“, i když dneska se odkloníme k bylince, která je považována za jarní vitamínovou vzpruhu. Jmenuje se řeřicha. Má spoustu vitamínů (C, A, E a další) a minerálů. A skvělé je, že si ji můžete vypěstovat i doma za oknem, je velice nenáročná. A přitom tak zdravá! Inspirujte se mým jarním výtvorem!

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky řeřichy
  • ½ hrnku mátových nebo bazalkových lístků (nebo jejich kombinace)
  • 1/3 hrnku plátků  mandlí
  • 8 velkých jahod
  • 4 ředkvičky
  • ½ salátové okurky
  • ½ hrnku sýru feta
  • nůž a prkénko
  • mísu a misku
  • lžíci a malou lžičku
  • plech vyložený pečicím papírem

Zálivka:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička šťávy z čerstvého citronu
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Zapněte (za pomocí dospělého ?) troubu na 200 strupňů.
  2. Rozprostřete plátky mandlí na plechu vyloženém pečicím papírem a dejte do trouby péct na 7-9 minut, dokud nebudou nazlátlé. Dejte pozor, ať je nespálíte. Poté vyndejte plech a nechte vychladnout.
  3. Udělejte zálivku: v malé misce smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, šťávu z citronu, med, osolte a opepřete.
  4. Do velké mísy dejte řeřichu, lístky máty a bazalky (pokud chcete, můžete je trochu nasekat).
  5. Nakrájejte jahody, ředkvičky a okurku na tenké plátky a přidejte do mísy.
  6. Přelijte zálivkou a promíchejte.
  7. Navrch salátu rozdrobte mezi prsty sýr feta a posypejte opečenými mandlemi.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka