Recepty

Hruškový crumble se zázvorem

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Crumble (čti krambl) je takový evergreen mých receptů. Možných kombinací je nepřeberné množství a se základním receptem si můžete krásně hrát. Nebo alespoň já si s ním hraju, a tak jsem přišla na úžasnou kombinaci hrušek a zázvoru. To musíte vyzkoušet!

Budete potřebovat:

  • 6 zralých hrušek
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • asi 1 lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku mletého zázvoru (k dostání v oddělení s kořením)
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu

Na horní vrstvu:

  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g ovesných vloček rozmixovaných v mixéru na mouku
  • 20 g mandlových plátků
  • 1 lžičku mletého zázvoru

Dále:

  • prkénko a nůž
  • škrabku
  • mísu
  • lžíci
  • zapékací misku
  • rendlík

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů a přizvěte na pomoc dospělého.
  2. Škrabkou zbavte hrušky slupek.
  3. Zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy.
  4. Přidejte citronovou šťávu, strouhaný čerstvý zázvor, mletý zázvor, skořici a med nebo javorový sirup a vše dobře promíchejte.
  5. Směs přesuňte do zapékací misky a pečte 10 minut.
  6. Mezitím v rendlíku na jemném plameni rozpusťte kokosový olej (nebo máslo) s javorovým sirupem (nebo medem).
  7. Jakmile bude vše rozpuštěné, odstavte a přisypejte vločky, mouku z vloček, mandle a zázvor a dobře promíchejte.
  8. Vyndejte zapékací misku s hruškami a celý povrch pokryjte směsí z vloček.
  9. Vraťte do trouby a pečte dalších 25–30 minut, až bude povrch zlatavý a křupavý.
  10. Servírujte teplé, perfektní je se lžící bílého nebo kokosového jogurtu nebo s kopečkem zmrzliny.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka kuchařka