Recepty

Hruškové máslo

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Víte, které ovoce ještě neodmyslitelně patří k podzimu – kromě jablek? Jsou to hrušky. Mám jich teď spoustu z Justýniny zahrádky. Zkoušela jsem všechny možné hruškové kombinace a vyšlo mi z nich tohle delikátní jemné hruškové máslo. Je to něco mezi marmeládou a sladkou pomazánkou… no uvidíte sami. A hlavně ochutnáte!

Budete potřebovat:

  • půl kila hrušek
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 malou lžičku mleté skořice
  • 1 malou lžičku mletého zázvoru (seženete v obchodech s kořením)
  • ¼ malé lžičky soli
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • špetku mletého hřebíčku
  • rendlík
  • prkénko
  • nůž
  • škrabku
  • vařečku
  • mixér
  • zavařovací sklenici nebo sklenici od marmelády

Postup:

  1. Pro celou dnešní kuchyňskou operaci bude potřeba pomoc dospělého. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte do rendlíku.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience. Na středním plameni přiveďte k varu. Pak ztlumte plotnu jen na mírnou teplotu a nechte probublávat asi dalších 50 minut. Rendlík napůl přiklopte pokličkou. Občas promíchejte – dávejte pozor, ať se směs nepřipálí u dna.
  3. Směs bude postupně měnit konzistenci. Jakmile zhoustne, je hotová.
  4. Pokud vám nevadí kousky hrušek, máte hotovo. Můžete ještě pokračovat přelitím směsi do mixéru. Mixováním vznikne jemná pasta.
  5. Jakoukoli variantu zvolíte, přelijte ji do sklenice. V lednici vydrží asi týden. Hruškové máslo, jak mu říkám, je výtečné například na křupavém toustu k snídani.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka