Recepty

Angreštový crumble

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Dovolte mi, abych vás seznámila s dalším letním ovocem: angreštem! Tyhle bobulky s tajemně znějícím názvem nejsou nic jiného, než malé chlupaté kuličky, které můžete utrhnout z angreštového keře nebo stromku. Chuťově je angrešt poměrně specifický, některé odrůdy mohou být kyselejší, některé jsou sladké. Já ho miluji! Dá se jíst buď čerstvý, já z něj dělám třeba džem nebo kompot, a taky ho používám při pečení. A o jeden takový recept se teď s vámi podělím!

Budete potřebovat:

  • ½ kila angreštu (omytého)
  • 85 g krupicového cukru (Mimochodem, už jste slyšeli o kokosovém cukru? Dá se jím nahradit cukr a je mnohem zdravější variantou.)
  • 175 g hladké mouky
  • 75 g tmavého cukru krystal
  • 85 g povoleného másla
  • špetku soli
  • misku
  • 2 lžíce vody
  • hlubší pekáček nebo zapékací misku vyloženou pečicím papírem

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pomoc dospělého je samozřejmostí ?
  2. Do misky vyložené pečicím papírem dejte angrešt, posypejte krupicovým cukrem a přidejte 2 lžíce vody.
  3. V misce zpracujte změklé máslo, mouku a tmavý cukr krystal. Nezapomeňte přidat špetku soli. Směs pořádně „prohňácejte“ ? , dokud z ní nevznikne drobenka.
  4. Drobenkou rovnoměrně posypejte (zakryjte) angrešt v zapékací misce.
  5. Pečte asi 50 minut. Vršek by měl být zlatavý a křupavý a ovoce pod ním takřka bublající.
  6. Opatrně (je to horké!) rozdělte na talířky nebo do misek a podávejte.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka