Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Už jste někdy měli trhané palačinky neboli císařský trhanec? Já ano, a mám ho moc ráda! Věděly jste, že se ke vzniku trhance pojí legendy o rakouském císaři Františku Josefovi I.? Údajně mu totiž císařovna Sissi chtěla přichystat sladké palačinky, ale jelikož moc neuměla vařit, tak se jí při smažení potrhaly. Císaři však chutnaly natolik, že se na dvoře trhanec začal připravovat pravidelně. No vidíte, i když se vám během přípravy něco pokazí, neznamená to, že to nebude dobré! Klasáček doporučuje tenhle moučník podávat s jogurtem nebo tvarohovým dezertem!

Budete potřebovat:

K podávání

Postup:

  1. Žloutky oddělíme od bílků.
  2. V míse promícháme 160 gramů hladké mouky, tři žloutky, špetku soli, jeden sáček vanilkového cukru a 250 ml mléka.
  3. Ze tří bílků vyšleháme sníh a jemně ho vmícháme do těsta.
  4. Na pánvi necháme rozpustit máslo a do něj posléze naráz vlijeme palačinkové těsto. Palačinka by měla být alespoň 2-3 cm vysoká.
  5. Palačinku smažíme několik minut, aby se její spodní část zbarvila do zlato-hněda, ale hlídáme ji, aby se nespálila.
  6. Palačinku poté obrátíme, snažíme se však, abychom ji co nejméně potrhali. Na tento krok si neváhejte zavolat na pomoc rodiče nebo sourozence.
  7. Palačinku poté rozdělíme dřevěnými či kovovými podběračkami na několik menších kousků a přisypeme skořicový cukr.
  8. Trhanec necháme v pánvi ještě na chvíli opékat a karamelizovat a poté odstavíme.
  9. Podáváme s Lipánkem nebo s dezertem Tvaroh a Jogurt.

Dobrou chuť!

Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka