Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Dneska je Škaredá středa, a proto jsem si pro vás připravila speciální recept na sladké pečivo, kterému se říká Jidášky! To je ale podivný název pro středu i pro pečivo, říkáte si!

Škaredá středa svým názvem připomíná zradu Jidáše Iškariotského, který udal Ježíše Krista. Ten totiž potom trpěl na kříži a byl umučen. Jako odměnu za udání dostal Jidáš třicet stříbrných. Peněz si však moc neužil, protože měl velmi špatné svědomí a hodně se mračil. Proto byste se neměli na Škaredou středu mračit, aby vám to nezůstalo! I když jsou jidášky spjaté s tímto smutným příběhem, jsou ve skutečnosti moc dobré! A Klasáček mi poradil, že když je potřu medovou omáčkou, budou ještě lepší!

Budete potřebovat:

Na potření:

  • 1 rozšlehané vejce
  • lžíce vody
  • lžíce másla
  • dvě lžíce kvalitního medu

Postup:

  1. Nejprve připravíme kvásek. Do rozdrobeného droždí přidáme cukr, 100 g smetany ke šlehání a lžíci mouky. Vše důkladně promícháme, aby vznikla řídká kaše. Kvásek by měl během 10-15 minut vzejít.
  2. Mezitím v míse promícháme zbylou mouku, změklé máslo, žloutky, zbytek smetany, cukr, muškátový květ, špetku soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Jako poslední přidáme vzešlý kvásek a vše důkladně promícháme.
  3. Směs zpracujeme dohromady na hebké těsto, které se téměř nelepí. Následně těsto hněteme po dobu 5-10 minut, dokud těsto nebude pružné a hladké. K tomuto kroku můžeme využít i kuchyňského robota s hnětacím hákem.
  4. Těsto  zformujeme do koule, uložíme do mísy, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Po vykynutí těsto pořádně prohněteme, abychom z něj vyhnali vzduch, a rozdělíme ho na čtvrtiny, poté osminy atd., až získáme 24 stejných dílů.
  6. Z každého dílu vyválíme váleček dlouhý kolem 20 centimetrů a tenký jako malíček.
  7. Z obou stran válečky stočíme do uzlíků a dáme je na dva plechy vyložené pečícím papírem.
  8. Jidášky potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a necháme je na plechu vykynout na dalších 20 minut. Troubu zatím předehřejeme na 190°C.
  9. Vykynuté jidášky ještě jednou potřeme vejcem a vložíme na 15-20 minut do trouby.
  10. Zatímco se jidášky pečou, připravíme si medovou omáčku na potírání. Na plotýnce ohřejeme med, dokud nebude horký. Odstavíme a přidáme do něj máslo nakrájené na kostičky. Vše promícháme, dokud se máslo nerozpustí.
  11. Medovou omáčkou potřeme upečené jidášky hned poté, co je vyndáme z trouby. Jidášky necháme vychladnout.

Dobrou chuť!

Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.
_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka