Ahoj mlsouni a mlsounky!

Jsem tu s předposledním velikonočním receptem. Také máte tak rádi sladké? Já hrozně! Sladkého by se sice nemělo jíst hodně, ale kdy jindy si dopřát něco dobrého na zub než na Velikonoční neděli? A věděli jste, že dneska by se nemělo uklízet, ale jenom dobře jíst a slavit? Dnešek, kterému se také říká Boží hod, je totiž jedním z nejdůležitějších velikonočních dní, protože právě tehdy Ježíš vstal z mrtvých. To musel ale být zázrak! A dneska si dáme stejně zázračné Boží milosti. To je ale zvláštní název pro sladkou mňamku, co? Jsou to takové smažené kousky z těsta s cukrem.  Ale pozor, při smažení si radši nechte pomoct od rodičů. Klasáček mi dal tip, abych tam přidala i skořici, prej vám to bude chutnat ještě víc!

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Máslo a mouku rozemněte prsty na jemnou drobenku. Můžete k tomu využít i kuchyňského robota.
  2. Do drobenky přidejte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nakonec přidejte smetanu, citronovou šťávu a žloutky. Směs dobře propracujte na tuhé těsto.
  3. Zabalte ho do fólie a nechte na 15 minut odpočinout.
  4. Odpočaté těsto vyndejte a rozválejte na obdélník silný asi 1 centimetr. Pak ho přehněte na třetiny a znovu rozválejte. Tento postup zopakujte celkem třikrát a poté ho nechte zabalené odpočívat v lednici alespoň hodinu.
  5. Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3-4 milimetry. Vykrajujte vaše oblíbené tvary.
  6. Nechte rodiče jednotlivé tvarované kousky vkládat do horkého oleje, který by měl při vložení těsta bublat, a smažit je 1-2 minuty dozlatova.
  7. Připomeňte rodičům, aby kousky nezapomněli několikrát v oleji otočit, aby byly rovnoměrně usmažené.
  8. Milosti vyndejte, nechte je chvíli okapat na papírové kuchyňské utěrce, pak je ale ještě teplé obalte ve směsi cukru a skořice.

Dobrou chuť!

Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka