Recepty

Tříkrálové bonbóny

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Blíží se 6. leden, a to je svátek Tří králů –  tedy den, kdy podle tradice končí Vánoce. V některých zemích (třeba v Belgii a ve Francii) se na tento den pečou koláče, do kterých se schovávají lesklé figurky. Kdo ji jako první v koláči objeví, stává se králem večera a dostává papírovou korunu na hlavu. Zkuste u vás doma na tento den vytvořit také nějakou tradici – třeba přípravu čokoládových kopečků. Pokud jste už všechno vánoční cukroví snědli a máte chuť něco mlsat, pak vám tohle určitě zachutná. Budete ale potřebovat pomoc dospělého, protože se bude používat trouba.

Budete potřebovat:

  • 100 g kvalitní tmavé čokolády (podíl kakaa min. 70%)
  • 1 čajovou lžičku másla
  • 5 polévkových lžic kukuřičných lupínků
  • 2 lžíce kandovaného ovoce (třešně, zázvor, pomerančová kůra …)
  • papírové košíčky
  • rendlík
  • polévkovou lžíci
  • čajovou lžičku
  • prkénko
  • nůž
  • plech/tác

Postup:

  1. Dospělý zapne troubu na 120 stupňů.
  2. Do rendlíku nalámejte všechnu čokoládu, přidejte lžičku másla a dejte ho do trouby. Počkejte, až bude čokoláda rozehřátá a krásně tekutá.
  3. Potom rendlík za pomoci dospělého vyndejte z trouby a nechte pár minut zchladnout. Mezitím si nakrájejte kandované ovoce na malé kousky. Ale pozor, ať se neříznete! K vlažné čokoládě je pak přimíchejte spolu s kukuřičnými lupínky a všechno dobře promíchejte.
  4. Papírové košíčky rozprostřete na plech či tác a lžičkou do nich opatrně dávejte čokoládovou směs. Naplněné košíčky dejte vychladnout do lednice a můžete mlsat!

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka