Recepty

Tofu se zeleninou a rýží

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Tentokrát tu mám pro vás jeden moc zdravý a jednoduchý recept k obědu. Víte co je to tofu? Pochází z Číny, kde se začalo vyrábět už ve 2.století před naším letopočtem. O několik stovek let později se rozšířilo do okolních států jako je Japonsko, Vietnam, Thajsko nebo Korea. Až teprve v polovině 20. století se dostalo do Evropy a získalo si velkou oblibu u vyznavačů zdravé stravy. Tofu se vyrábí vysrážením sojového mléka, to se vyrábí ze sojových bobů.

Budete potřebovat:

  • 1 balení tofu
  • 1 mrkev
  • 1 červená/zelená/žlutá paprika
  • brokolice

Na marinádu budete potřebovat:

  • 1/2 hrníčku sojovky
  • 1/3 hrníčku medu
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 lžičku sezamového oleje
  • trošku zázvoru (strouhaný nebo sušený mletý)
  • 3 stroužky česneku (lisovaný)

Postup:

Vyždímejte z tofu přebytečnou vodu, stačí ho položit mezi papírové utěrky a na chvíli zatížit třeba knížkou. Mezitím zavolejte maminku, aby zapnula troubu na 230°C. Společně můžete připravit marinádu, ve které bude tofu chvíli naložené. Stačí smíchat všechny ingredience v malé misce.

Vysušené tofu můžete buď nakrájet na kostky nebo vykrajovátkem vykrojit různé tvary, třeba hvězdičky. Vložte ho do misky s marinádou a nechte chvíli odležet v lednici.

Na pečící papír položený na plechu nasypte společně s mamkou nakrájenou mrkev, brokolici, papriku a tofu. Posypte solí a pepřem, malinko zakápněte olejem. Zabalte papír do tvaru obálky a poproste mamku, aby dala plech do trouby. Pečte přibližně 10 minut, dokud tofu nezezlátne.

Zatímco jsou mňamky v troubě uvařte s mámou rýži.

Podávejte dohromady tofu, zeleninu a rýži na jednom talíři. Budete se olizovat až za ušima a dodáte tělu potřebné vitamíny.

Přeji dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka