Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Dnes vás naučím úžasná sladká kolečka… z brambor! Ano, čtete správně. Brambory – ale sladké, neboli batáty. Už jsme si s nimi pár receptů připravovali, takže pro vás nejsou neznámou plodinou. I přes svou přirozeně nasládlou chuť se mohou připravovat jak naslano, tak nasladko. Navíc jsou moc zdravé. A tenhle recept může směle konkurovat i borůvkovým lívancům! Tak jdeme na to?
Budete potřebovat:
- dva batáty
- mletou skořici
- dvě lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- borůvky
- lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- med
- rendlík
- lžičku
- mašlovačku
- špachtli
- prkénko a nůž
- plech vyložený pečicím papírem
Postup:
- S pomocí dospělého předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Batáty omyjte a nakrájejte (i se slupkou) na kolečka asi 1 cm silná.
- Kolečka naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Klaďte kolečka vedle sebe do jedné vrstvy.
- Mašlovačkou přetřete každé kolečko rozpuštěným kokosovým olejem a poprašte mletou skořicí.
- Kolečka otočte a opakujte bod 4.
- Pečte 10 minut, poté vytáhněte z trouby a pomocí špachtle kolečka otočte (pomůže dospělý). Vraťte do trouby na dalších 10 minut.
- Mezi pečením batátů do rendlíku dejte 150 g borůvek – možná máte z léta v mrazáku nějaké zásoby! – a 1-2 lžíce medu. Na mírném plameni povařte – spíše pouze ohřejte. Borůvky pustí šťávu, med se rozpustí a smíchá s borůvkami, směs začne krásně vonět.
- Vytáhněte plech z trouby a nandejte několik koleček na talíř. Zalijte horkými borůvkami z rendlíku.
- Navrch přidejte lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
Dobrou chuť!