Recepty

Pečená dýně s bylinkovou omáčkou

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Všimli jste si, jak se to teď na zahrádkách a v obchodech se zeleninou oranžoví? Je totiž období, kdy dozrávají dýně a ty já mám moc ráda. Justýně se jich na zahrádce letos také pár urodilo, a tak jsme si společně s Pigym a Antonínem udělali skvělou večeři. Zkuste si ji také udělat, ale společně s rodiči, protože se dýně se bude péct a k tomu se hodí nějaké pomocná dospělá ruka 🙂

Budete potřebovat:

  • 1 dýně Hokkaido
  • 6 stroužků česneku
  • 6 malých šalotek (to je taková šišatá cibule)
  • olivový olej
  • 10 čerstvých šalvějových lístků
  • 2 kelímky sýru cottage
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 svazek pažitky
  • lžíci
  • nůž
  • prkénko
  • misku
  • metličku
  • lis na česnek
  • plech na pečení
  • pečicí papír

Postup:

Dospělý předehřeje troubu na 180 stupňů. O dýních hokkaido už jistě víte, že se nemusí loupat. Určitě ji ale pořádně opláchněte. Dospělý ji rozkrojí napůl a vy z ní lžící vydlabejte všechna semínka. Pak ji opět dospělý rozkrájí na měsíčky.

Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj měsíčky dýně, mezi ně rozložte 4 neoloupané stroužky česneku, 6 neoloupaných šalotek, vše osolte, opepřete a pocákejte olivovým olejem. Dejte péct na 40 minut, občas měsíčky obraťte, aby se nespálily. Na posledních 10 minut dýni posypte šalvějovými lístky.

Zatímco se bude dýně péct, připravte si omáčku (neboli dip). V misce smíchejte sýr cottage a zakysanou smetanu. 2 stroužky česneku oloupejte a prolisujte lisem na česnek do sýrové směsi. Přidejte 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř a vše zamíchejte. Teplou dýni pak namáčejte v dipu a uvidíte, jak se budete olizovat 🙂

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

více receptů