Recepty

Mrkev pečená na másle a česneku

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Jak už víte, vždycky se snažím vymýšlet recepty podle sezónní zeleniny, to je podle té, která zrovna přirozeně roste. Teď na jaře je to nejlepší, protože se příroda probouzí a zeleninka je pěkně čerstvá. Kachna Justýna mi ze své zahrádky přinesla první mrkve. A já vymyslela, co s ní! Kromě toho, že se do ní hned zakousnete.?

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg mrkve
  • 2,5 lžic másla
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • čerstvou petrželovou nať (nemusí být)
  • plech vyložený pečicím papírem
  • prkénko a nůž
  • škrabku
  • vařečku
  • mísu
  • rendlík

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. S troubou a krájením pomáhá jako vždy někdo dospělý.
  2. Mrkve očistěte a umyjte. Komu to nestačí, může je i oškrábat ?
  3. Nakrájejte mrkve na kousky asi 4 cm velké. Pokud jsou mrkve hodně tlusté, špalíček ještě podélně přepulte. Nakrájenou mrkev dejte do mísy.
  4. Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte na plátky.
  5. V rendlíku rozpusťte máslo a přihoďte plátky česneku. Za stálého míchání ho na mírném ohni opékejte asi 3 minuty, hlavně dávejte pozor, aby se nespálil.
  6. Vypněte sporák a do pánve vysypejte nakrájené mrkve. Dobře promíchejte a pak obsah pánve přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete po celé ploše plechu.
  7. Pečte asi 20-30 minut.
  8. Po vytažení z trouby dochuťte solí a pepřem, případně čerstvou petrželkou, a servírujte buď jen tak, nebo jako přílohu.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka