Recepty

Kokosová granola

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Moji milí, nezanedbáváte snídaně, že ne?! Víte, že se říká, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne? Je potřeba nabrat hodně sil a energie! Aby vám snídaně chutnala, vymyslela jsem pro vás recept na granolu. Granola je křupavá směs vloček, sušeného ovoce a oříšků. Ale já jsem to ještě vylepšila: vločky jsem nahradila kokosem. Lahoda!

Budete potřebovat:

  • 1,5 hrnku neslazených kokosových plátků
  • ¾ hrnku mandlí
  • 1 lžíci chia semínek
  • ½ hrnku dýňových semínek
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • 2 lžíce sezamového semínka
  • 3 lžíce rozinek
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • mísu
  • lžíci
  • rendlík
  • plech vyložený pečicím papírem
  • uzavíratelnou nádobu

Postup:

  1. V míse smíchejte kokos s oříšky, semínky, sušeným ovocem a skořicí. Můžete vyzkoušet jakoukoli kombinaci, kterou máte rádi, přidat lískové oříšky nebo kešu, vynechat sezamové semínko nebo rozinky a použít jiné vaše oblíbené sušené ovoce… je to na vás.
  2. Za pomoci dospělého v rendlíku ohřejte med s kokosovým olejem tak, aby směs byla tekutá a vylijte do mísy za sypkými ingrediencemi.
  3. Směs opravdu důkladně promíchejte.
  4. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  5. Směs rozložte ve vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na cca 50 minut. Plech hlídejte. Asi 15 minut před koncem plech v troubě otočte, aby směs byla všude stejně opečená. Opékáme do zlatova, kokos bude středně hnědý. Během pečení směs nijak nepromíchávejte.
  6. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout a stále nepromíchávejte – to aby med ztuhnul a směs byla křupavá. Po vychladnutí skladujte v uzavíratelné nádobě.
  7. Podávejte s mlékem jako müsli, nebo si slaďoučkou směs přihoďte třeba do ranní kaše.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka