Recepty

Karamel z datlí

Moji milí mlsotkové a šmakovinky!

Vítám vás u dnešního kuchtění! Dnes jsem si pro vás připravila slaďoučký recept: naučím vás, jak udělat karamel.  Ale ne jenom tak obyčejný. Možná víte, že normálně se totiž karamel dělá z cukru. Já ale dlouho přemýšlela, jestli by cukr nešel nahradit něčím zdravějším. A pak jsem na to přišla: datlemi!

Budete potřebovat:

  • hrnek vypeckovaných sušených datlí
  • mandlové máslo (to je máslo, které v obchodě najdete například u toho arašídového)
  • mléko (můžete použít i jakékoli rostlinné)
  • kokosový olej
  • vanilkový extrakt
  • jablko
  • sůl
  • mixér
  • lžíci
  • misku
  • cedník

Postup:

  1. Zalijte datle v hrnku horkou vodou. To se dělá proto, aby sušené datle pěkně nasákly, změkly a lépe se mixovaly.
  2. Mezitím připravíme do mixéru ostatní ingredience: dvě velké lžíce mandlového másla, jednu lžíci kokosového oleje, tři špetky soli a dvě lžíce mandlového mléka.
  3. Opatrně (ať se neopaříte!) slijte vodu z datlí – celý obsah hrnku i s datlemi vylejte do cedníku – voda odteče a v cedníku zůstanou datle. Přidejte je do mixéru k ostatním přísadám.
  4. Směs mixujte tak dlouho, dokud ze všech ingrediencí nevznikne hlaďoučká směs. Pokud by směs byla příliš tuhá, přidejte trochu mléka.
  5. Hotový „karamel“ přendejte do mističky.
  6. Nakrájejte jablko na plátky a namáčejte do datlového karamelu.

A je to! Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka