Recepty

Čokoládová pěna

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Napadla mě bezvadná věc! Udělejte rodičům překvapení a připravte jim nedělní dezert, na který hned tak nezapomenou. Až ochutnají tuhle dobrotu, pasují vás řádem nejlepšího dezertu. Protože je ale potřeba pracovat i s elektrickými přístroji, požádejte o pomoc staršího sourozence nebo třeba babičku.

Budete potřebovat:

  • 200 g tmavé čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím líp)
  • 50 g másla
  • 125 ml smetany na šlehání
  • 4 bílky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • nerezovou mísu
  • menší hrnec s vodou (na vodní lázeň)
  • vařečku
  • elektrický šlehač
  • misku na šlehání
  • malé skleněné mističky

Postup:

Nejprve si společně s dospělým připravte vše pro vodní lázeň: to znamená hrnec s vodou, na který položíte kovovou misku a dáte na sporák. Do kovové misky rozlámejte čokoládu, přidejte máslo a nalijte smetanu. Míchejte! Vše zahřívejte do té doby, než se čokoláda úplně rozpustí. Směs pořádně promíchejte, až vám vznikne hladký krém a nechte vychladnout. Mezitím  vám dospělý ukáže, jak oddělit bílky od žloutků. Pak bílky ušlehejte dohromady s cukrem do tuhého sněhu. Jde to buď metličkou, anebo rychleji elektrickým šlehačem – ale to zase za pomoci dospělého. Do vychladlého krému pak pomalu vmíchejte sníh. Pozor, nemíchejte moc zprudka, aby vám sníh takzvaně nespadl. Pěna by pak nebyla nadýchaná. Hotový dezert rozdělte do skleněných misek a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

více receptů