Recepty

Chai latté

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Další ze série mých receptů na teplé nápoje je tu! Dneska vás naučím chai latté (čti čaj laté). Co to je? Je to kombinace černého čaje, mléka a koření. Nápoj, který vás svou vůní i chutí přenese na chvilku do Orientu. Kdo si dá?

Budete potřebovat:

  • 1 sáček černého čaje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek vody
  • 30 g medu
  • 1/3 lžičky mleté skořice
  • 1/3 lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky  mletého muškátového oříšku
  • velkou špetku mletého hřebíčku
  • velkou špetku mletého zázvoru
  • malou špetku mletého nového koření
  • rendlík s pokličkou
  • rendlík na ohřátí mléka nebo elektrický napěňovač mléka
  • sítko nebo cedník s hustou síťkou
  • hrnek na čaj
  • velký hrnek na výsledný nápoj

Postup – čaj:

  1. Vodu a koření dejte do rendlíku a přiveďte pomalu k varu (dospělý pomůže).
  2. Jakmile voda dosáhne varu, vypněte sporák, přikryjte pokličkou a nechte koření louhovat 5 minut.
  3. Pak do vody s kořením dejte pytlík s čajem a louhujte dalších 5 minut.
  4. Pak přidejte med a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  5. S pomocí dospělého přelijte obsah rendlíku přes sítko přímo do hrnečku.
  6. Hrneček zakryjte (třeba malým talířkem), aby čaj nevychladl, zatímco se bude připravovat mléčná část nápoje.

Postup – latté:

  1. Pokud máte napěňovač mléka, je to jednoduché – mléko napěňte v něm.
  2. Pokud jej nemáte – nevadí. Nalijte mléko do rendlíku a při mírné teplotě neustále míchejte, dokud se nezpění. Mléko by se při pěnění nemělo zahřát na víc než 65 stupňů.
  3. Do velkého hrnku přelijte ¾ připraveného čaje. Poté dolijte našlehaným mlékem a vše zamíchejte dohromady.
  4. Pokud máte chuť, přidejte nahoru trochu šlehačky a posypejte špetkou skořice.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka