Recepty

Bramborové lodičky

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Po všech těch sladkostech jsem dostala chuť na něco slaného. Když  máte chuť na sladké, říká se, že vás „honí mlsná“. Jak je to ale v případě, že máte chuť na slané? Honí vás slaná? Hihi, budu se muset zeptat Huga, aby tuhle záhadu rozlouskl ve svých jazykových oříšcích, které pak posloucháte v rádiu. No nic, vraťme se zpět k tomu důležitému – jídlu – a vyzkoušejte můj recept na bramborové lodičky, doslova se rozplývají na jazyku.

Budete potřebovat:

  • dvanáct malých brambor
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 200 g opečené slaniny, nakrájené na malé kousky (kostičky)
  • 125 g strouhaného sýra (např. čedaru)
  • kelímek zakysané smetany
  • dvě nakrájené jarní cibulky
  • prkénko a nůž
  • pánev, vařečku
  • menší misku
  • mašlovačku
  • obracečku
  • plech vyložený pečicím papírem

Postup:

  1. Dneska budeme potřebovat trochu pomoci dospělého, protože budeme pracovat s troubou a pánví.
  2. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  3. Omyjte brambory a rozložte na plech. Zakapejte 2 lžícemi olivového oleje a pořádně v oleji brambory obalte.
  4. Pečte asi 45 minut, aby brambory vevnitř nebyly syrové.
  5. Po vytažení z trouby nechte aspoň 15 minut chladnout.
  6. Zvyšte teplotu v troubě na 220 stupňů.
  7. Vraťte se k bramborám: každou z nich rozpulte podélně a malou lžičkou částečně vydlabejte vnitřek. Ne však všechen! Jde o to, udělat v bramboře prostor pro náplň.
  8. V menší misce smíchejte 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli a mletý pepř. Mašlovačkou potřete směsí brambory po jejich slupce.
  9. Dejte bramborové půlky zpět na plech tak, že budou ležet na slupce a dejte do trouby na 10 minut. Pak vyndejte z trouby.
  10. Lodičky posypejte strouhaným sýrem a opečenou slaninou. Můžete plech vrátit ještě na 2 minuty do trouby, aby se sýr roztekl.
  11. Přendejte na talíř pomocí obracečky a na každou lodičku přidejte ještě lžičku zakysané smetany a posypejte jarní cibulkou.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka