Vesmír

Koloběh vody

Ahoj myšáci a myšandy!

Jsem úplně paf z toho, kolik vám toho o Zemi ještě musim povědět! Čím víc si toho čtu, tím víc otázek vyplouvá. Ale to je asi normální a tak to má bejt! No, nebudu zdržovat, ať toho stihneme co nejvíc.

Dneska, 22. března, je Světový den vody! Je totiž náramně důležitá, a to úplně pro všechny a pro všechno živoucí – vodu potřebuju já, vy, všichni ostatní lidi a zvířata, rostliny i stromy. Bez ní by zkrátka nebylo nic! Slíbila jsem vám objasnit koloběh vody. Tak tady to teda máte!

Koloběh vody

Koloběh vody je něco, co se děje neustále dokola. Voda se vlastně pořád recykluje! Je to hrozně chytře vymyšlený. Takže jak to všechno začíná?

Na Zemi svítí Slunce a ohřívá ji. Díky tomu dochází k vypařování vody. Ta pak stoupá nahoru do atmosféry jako vodní pára. Při tom stoupání už takový teplo není – díky ochlazení se z páry stanou zase miliardy minikapiček, které tvoří mraky. A jak víme, z mraků občas prší. Když už je tam těch minikapiček tolik, že už je atmosféra nemůže udržet, začne pršet – a voda padá zpátky na zem. (Abych teda byla přesná, voda může padat taky ve formě sněhu nebo třeba krup při bouřce.) Teda padá nejen na zem, padá i zpátky do řek, moří a oceánů. A odtud se zase vypařuje jako vodní pára a stoupá… a kruh se uzavírá! Všechno začíná znova!

Ta voda, která dopadne na zem, na půdu, se částečně vsákne a vyživuje rostliny a stromy, a částečně prosákne ještě hlouběji a stane se z ní podzemní voda. Podzemní voda je jedním z důležitých zdrojů pitný vody, protože mezi podzemní vodu se počítá i voda, která vyvěrá z pramenů nebo různé vrty a studny.

Já prostě jen čubrnim, jak to tady u nás na Zemi máme supr zařízený! A teď už letim šmejdit dál.

Buďte zvídaví a pište mi – a já se na vás těšim zase příště!

Mějte se, písklata!

_tip_

Vaše myška Bibi