Recepty

Ředkvičkové máslo

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Mám pro vás zase jeden nový veveří recept. Tentokrát ředkvičkový! Nejvíce ředkviček roste na jaře, ale sehnala jsem je i teď na podzim. Tak jdeme na to, pochutnáte si!

Budete potřebovat:

  • 2 svazky ředkviček
  • 150 gramů změklého obyčejného másla (vyndejte ho z ledničky, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo)
  • 150 gramů čerstvého sýra (například lučiny)
  • špetka soli a pepře
  • chleba (nejlépe nějaký tmavý, zrníčkový)
  • 2 misky
  • struhadlo

Postup:

Nejprve je třeba ředkvičky pořádně omýt a očistit. Potom je nastrouhejte na struhadle do misky. Ale pozor na tlapky! Na Pigyho při strouhání vždycky dohlížím. Raději poproste o pomoc někoho dospělého. Nastrouhané ředkvičky v misce jemně posolíme a necháme je aspoň 10 minut stát. Dělá se to proto, aby pustily vodu, kterou obsahují a my neměli máslo vodnaté.
Mezitím, co čekáme, až ředkvičky pustí vodu, si ve druhé misce smícháme (neboli utřeme, jak říkáme my kuchaři) připravené máslo s čerstvým sýrem (lučinou) s malou špetkou soli a ždibíčkem pepře do hladkého krému. Míchejte, dokud nezískáte hladkou a nadýchanou hmotu.
Potom slijte vodu z ředkviček a přihoďte je do druhé misky a všechno pořádne zamíchejte dohromady. V misce můžete hotové ředkvičkové máslo schovat do ledničky. Nejlépe chutná namazané na čerstvém a křupavém chlebíku! Je to báječná svačinka!

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

více receptů