Recepty

Party speciál: Třešňový koláček

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Zajíc Antonín mě požádal, abych vám prozradila jeden z mých báječných receptů na ovocný koláč. Prý chystáte nějakou oslavu na závěr školního roku? 🙂 Že jste to vy, podělím se s vámi o jeden superrychlý, za to však famózní recept na třešňový clafoutis (čti klafuty). Je to francouzská specialita, kterou obzvlášť miluje netopýr Pierre. Jelikož sezóna třešní začíná, pojďte se do toho pustit. Na pomoc si raději přivolejte maminku či tatínka, protože se bude pracovat s troubou, tak ať se nespálíte!

Budete potřebovat:

  • 350 g vypeckovaných třešní
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru + 3 lžíce na vysypání formy
  • 1 lžíce rozpuštěného másla na vymazání

Na těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 střední vejce
  • 3 střední žloutky
  • 90 g krupicového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu (koupíte v supermarketu)
  • 1 lžička strouhané sušené citrónové kůry (koupíte v sáčku)
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 160 ml mléka
  • 160 ml smetany na šlehání
  • odměrku na tekutiny
  • větší mísu na těsto
  • menší misku na třešně
  • metličku
  • polévkovou lžíci
  • čajovou lžičku
  • hrneček na rozpuštění másla
  • kuchyňskou váhu
  • koláčovou formu

Postup:

Nejprve si připravte třešně. Odstopkujte je a umyjte. Nejšetrnější a nejrychlejší způsob, jak je zbavit pecky, je pomocí kancelářské sponky. Její zaoblenou část vmáčkněte do otvoru po stopce, vytáhněte a na sponce vám zůstane pecka. Raději si ale přizvěte rodiče, aby na vás dohlédl.Vypeckované třešně dejte do misky, zasypte 1 polévkovou lžící cukru, promíchejte a nechte alespoň půlhodiny odstát.

Troubu dejte hřát na 180 st. Mezitím se pusťte do těsta. V hrnečku rozpusťte 70 g másla + 1 polévkovou lžíci navíc a nechte ho chvilku vychladnout. Do mísy rozklepněte celé vejce a přidejte 3 žloutky (s oddělením žloutku od bílku si nechte pomoct od rodiče). K vejcím přisypte odměřený cukr, špetku soli a vše metličkou pořádně zamíchejte. Potom přidejte sušenou citrónovou kůru, vanilkový extrakt a mouku. Opět důkladně promíchejte. V poslední fázi budete přilévat tekutiny – nejprve mléko, potom smetanu a na úplný závěr rozpuštěné máslo (nezapomeňte si nechat 1 polévkovou lžíci stranou!!!). Vznikne vám poměrně řídké těsto, což je ale správné.


Teď si připravte formu. Nalijte do ní lžíci rozpuštěného másla a rozetřete ho po celém dně i po stranách. Formu vysypte asi 3 lžícemi cukru. Na dno vyskládejte třešně. Zalijte je těstem a šup s tím do trouby.

V ní koláč nechte péct 30-35 minut, dokud nejsou okraje a povrch zlatavě hnědý. POZOR, troubu během pečení neotvírejte!!! Po vyndání z trouby ho nechte trochu vychladnout a podávejte. Nejlepší je totiž mírně teplý.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

více receptů