Zprávička

Justýna radí: Jezte jablka!

Moji milí koloušci. Ó né, co to píši! Myslela jsem FANOUŠCI!

Všimli jste si, jaké ovoce teď na podzim saje, chci říct – ZRAJE? Ano, jsou to jablka! V zahradách teď můžete vidět holé stromy bez listí, na kterých se pohupují krásně červené či žluté plody. A jíst jablka je velice hravé, tedy, co to plácám, ZDRAVÉ! Obsahují různé vitamíny, které pomáhají tělu bránit se proti onemocnění. Obzvlášť vitamín C je důležitý pro ochranu zdraví, a to hlavně teď na podzim. V červeném jablíčku je ho víc než ve žlutém. Rozdíl je také, jestli jíte jablko syrové, nebo třeba vařené či pečené. Nejlepší samozřejmě je jíst ho za syrova, kdy má v sobě nejvíc vitamínů.

Pokud tedy dostanete ke svačině čerstvé jablíčko, hezky ho snězte. Nejen že tak do vašeho těla pošlete vitamíny, ale i vlákninu, která udělá vašemu bříšku dobře.

Pro velké mlsouny mám ale ještě jeden tip. Z jablek lze vyrobit výbornou a zdravou šťávu zvanou košt. Tedy myslím samozřejmě MOŠT! Nejlepší je samozřejmě ten, který si připravíte sami doma. Pokud vlastníte odšťavňovač, poproste maminku, jestli by vám šťávu udělala. Může k tomu přidat i nějakou mrkev, kousek zázvoru či červené řepy. Budete tak mít hotovou vitamínovou bombu a žádný bacil si na vás nedovolí! Jestli doma odšťavňovač nemáte, můžete si z většího množství jablek nechat udělat mošt v moštárně. Dnes je najdete na řadě míst, jako jsou například zahrádkářské svazy či moštárny pro pěstitele jablek.

Já už bez ranní sklenice moštu ani nevyjdu ven!

Vaše kachna Justýna

P.S. Další recepty z jablek najdete v Laskončině sbírce nejlepších přebreptů. Ehm, myslím RECEPTŮ!

Pečená jablka

Salát s jablkem a ořechy

Toastíky s jablky

Salát z podzimního ovoce

Jablečná svačinka

Salát z kapusty, mrkve a jablka

Pečený sendvič s fíky a jablky

Salát z mrkve a jablka

Podzimní salát s jablkem a hruškou