Zprávička

Proč se slaví apríl?

Ahoj děti, chro chro!

Taky jste už někomu 1. dubna „sedly na lep“? Já jsem se nechal nachytat už několikrát, ze začátku mě to mrzelo, ale nakonec jsem se tomu musel smát. Na apríla se provádí nejrůznější rošťárny, které nás rozesmějí. Mám pro vás dva tipy, jak letos někoho nachytat!

Prdící polštářek

Je to klasický vtípek, ale zaručeně všechny pobaví. Nenápadně přichystejte někomu na židli prdící polštářek tak, aby si ho nevšiml. Když na něj potom dosedne, všichni se otočí a bude jasné, od koho ten zvuk vyšel!

Očíčkové pochutinky

K dalšímu hezkému vtípku potřebujete nalepovací očíčka. Jaká legrace to bude, když polepíte všechno ovoce, nebo třeba mléko a nádoby v lednici! Celá lednice pak bude překvapeně koukat na každého, kdo ji otevře!

Proč se slaví apríl?

Heda zapátrala v chytrých knihách, zabrousila také do kroniky a přišla na to, proč a kde vlastně tenhle zvláštní svátek vznikl.

Evropané slaví apríl už od středověku, ale první zmínky pochází již z dob před naším letopočtem. Nejspíš vznikl ve státě Írán, který od nás leží hodně daleko. Říkají mu Sizdah Bedar, ale spíš ho berou jako oslavu jara, i když na žertíky Íránci také nezapomínají.

Apríl, jak ho známe my, pochází z Anglie, ta leží už o mnoho blíže našemu státu. Po dlouhé zimě se lidé radovali ze sluníčka, tepla a květin, které začínaly kvést. V Čechách se začal apríl slavit v 16. století a nechyběly malé zlomyslnosti a žertíky mezi lidmi, hlavně mezi přáteli a rodinou. Takzvaným „kanadským žertíkům“ se ale nevyhnou ani noviny, které si v daný den dovolí vypustit něco, čemu se říká „novinářská kachna“ – někdo takové falešné zprávě uvěří, jiný už od začátku tuší, že si z něj novinář vystřelil.

Tak co, děti, taky zkusíte letos někoho „vyvést aprílem“? Jenom pozor, žertík musí být milý, nesmí nikomu ublížit. To by pak žádná legrace nebyla.

_tip_

Vaše prasátko Pigy